پنیر لاکتیکی نوعی پنیر تازه، اسیدی شده است که بوسیله اسیدی کردن شیر یا آب پنیر تهیه میشود. استاندارد ملی ایران به شماره 13836 با عنوان «پنیر لاکتیکی-ویژگی ها و روش های آزمون» که در سال 1390 به چاپ رسیده است، ویژگیهای فیزیکو شیمیایی و میکروبی، نمونهبرداری، روشهای آزمون، بستهبندی و نشانهگذاری این نوع پنیر را که از دسته پنیرهای تازه (نرسیده) و نیمه سخت محسوب میشود را تعیین میکند. در واقع این نوع پنیر از انعقاد شیر تازه بدون افزودن مایه پنیر و همراه با گرمادهی با کاهش pH (توسط سرکه یا اسیدهای مجاز خوراکی) و افزودن ماست تولید میشود. این استاندارد، ویژگی پنیر لاکتیکی که صورت بستهبندی عرضه میشود را تعیین میکند.
بافت فرآورده نهایی در این نوع پنیر یکنواخت، دارای منافذ ریز و بدون حفرههای درشت گاز ناشی از تولید گاز به وسیله میکروارگانیسمها بوده و بافتی نیمهسخت متناسب با شرایط تولید دارد. رنگ فرآورده نیز باید سفید تا سفید خامهای باشد و مزه و بوی طبیعی و مخصوص به خود را داشته باشد. برای بررسی کیفیت پنیر تولید شده، ویژ گیهای شیمیایی (شامل میزان رطوبت، چربی، پروتئین، نمک، اسیدیته و سرب)، مقدار آلایندهها و ویژگیهای میکروبی و (شامل باقیمانده آفتکشها، آفلاتوکسین، باقیماندههای دارویی و بازدارندههای رشد میکروبی) مطابق استانداردهای ملی مربوطه مورد آزمون قرار میگیرند. استفاده از ظروف مجاز، بستهبندی برای آن باید به نحوی باشد که فرآورده را به خوبی محافظت کرده و پیش از مصرف امکان دخل و تصرف در آن وجود نداشته باشد. هیچ نوع تغییر رنگ و بو را در آن ایجاد نکرده و موجب آلودگی فرآورده نشود. بستهبندی پنیر لاکتیکی در قوطی فلزی با لاک مناسب برای مصارف خانواده، تا یک کیلوگرم مجاز است و مصرف کنندگان باید توجه داشته باشند که بستهبندی در قوطی فلزی با لاک مناسب در اوزان بالاتر، تا وزن حداکثر 17 کیلوگرم، فقط برای مراکز عمده مصرف (هتلها، بیمارستانها، مراکز آموزشی و نظامی و..) مشروط به انعقاد قراردارد لازم فیمابین تولید کننده و مراکز یاد شده و کسب موافقت و تائید و اخذ مجوزهای قانونی لازم از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجاز می باشد و عرضه این نوع بستهبندی برای استفاده خانوار مجاز نیست. در هنگام خرید نیز باید اطلاعات درج شده در نشانهگذاری آن که شامل: نام و نوع فرآورده، نام و نشانی تولیدکننده و علامت تجاری آن، نام مواد تشکیل دهنده، وزن خالص، شماره سری ساخت، شماره پروانه ساخت، شرایط نگهداری فرآورده، به همراه عبارت «در یخچال نگه داری شود»، تاریخ تولید و انقضاء (به سال و ماه و روز)، میزان چربی، درصد نمک، عبارت «ساخت ایران» چاپ یا برچسب شود دقت شود. جهت پیگیری اصالت علامت استاندارد درج شده بر روی بسته بندی نیز می توان از طریق ارسال کد ده رقمی استاندارد به سرشماره 10001517 نیز اقدام کرد.