social media inso.gov.ir-شبکه_های_اجتماعی_سازمان_ملی_استاندارد

رویدادهای مهم

بيشتر

دوشنبه1400/12/2

11:07:2

1558

خلاصه استاندارد ملی شماره 623 چای سیاه – ويژگي ها و روشهاي آزمون

چای سیاه فرآورده‌ای است،که تنها از جوانه ها، برگ‌ها و ساقه‌های ترد و جوان رقم‌هایی از بوته چای با نام علمی Camellia sinensis ( L ) O.Kuntze که مناسب برای تهیه چای سیاه می‌باشد،با بهره گیری از شیوه‌های پذیرفته شده چای سازی که پایه آن بر انجام فرایند پلاس،مالش،اکسیداسیون(تخمیر)و خشک کردن است،به دست می آید.
هدف ازتدوین این استاندارد، تعیین ویژگی های فیزیکی، حسی، شیمیایی، میکروبی، نمونه برداری، روش‌های آزمون، بسته بندی و نشانه گذاری چای سیاه می باشد.
برای بررسی کیفیت چای سیاه تولید شده، ويژگي‌هاي فيزيكي رقم‌هاي چاي سياه شامل (ظاهر چای خشک،رنگ ذرات چای خشک،مواد خارجی،مجموعه اجزای ناخواسته و کاستی ها می باشد)و ويژگي هاي حسی رقم هاي چاي سياه شامل (رنگ نوشابه چای،رنگ تفاله،عطر نوشابه،طعم نوشابه می باشد)و استفاده از هرگونه مواد افزودنی طبیعی یا مصنوعی و مواد شیرین کننده یا طعم دهنده در همه مراحل تولید و بسته بندی غیر مجاز است.
ويژگي‌هاي‌ شیمیایی رقم‌هاي چاي سياه شامل(رطوبت،خاکسترکل،خاکسترمحلول درآب‌نسبت به خاکستر کل،خاکستر نامحلول در اسید،قلیاییت خاکستر محلول در آب بر حسب KOH ،عصاره آبی،فیبر خام،کافئین و پلی فنل کل می باشد.
آلاینده های فلزی در چای سیاه شامل(آرسنیک،جیوه،سرب،کادمیوم و سرب می باشد)و ويژگي هاي میکروبی رقم هاي چاي سياه شامل(شمارش کلي میکروارگانیسم ها،شمارش کلي فرم‌ها، جستجوي اشريشیاکلي، شمارش کپک، جستجوي آنتروکوکوس هاي روده اي می باشد.)آزمون اندازه گیری مانده آفت کش ها به روش کروماتوگرافی گازی،طیف سنجی جرمی و یا کروماتوگرافی مایع،طیف سنجی جرمی متوالی پس از استخراج می باشد.چای باید در ظروف بسته،تمیز و خشک،ساخته شده از موادی که بر کیفیت چای تاثیری نداشته باشد بسته بندی شود.در هنگام خرید نیز باید اطلاعات درج شده در نشانه‌گذاری آن که شامل: نام و نوع فرآورده، نام و نشانی تولیدکننده و علامت تجاری آن، نام مواد تشکیل دهنده، وزن خالص، شماره سری ساخت، شماره پروانه ساخت، شرایط نگه‌داری فرآورده، به همراه عبارت «در یخچال نگه‌داری شود»، تاریخ تولید و انقضاء (به سال و ماه و روز)، میزان چربی، درصد نمک، عبارت «ساخت ایران» چاپ یا برچسب شود دقت شود. جهت پیگیری اصالت علامت استاندارد درج شده بر روی بسته بندی نیز می توان از طریق ارسال کد ده رقمی استاندارد به سرشماره 10001517 نیز اقدام کرد.

تهیه کننده: آقای مهندس امیر شاهویسی - کارشناس صنایع غیر فلزی  اداره کل استاندارد کرمانشاه